kvinnodagen

Internationella kvinnodagen. Internationella kvinnodagen den 8 mars firas officiellt sedan , på initiativ av FN. Dagens ursprung är den tidiga arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. Dagen firades av vänsterkvinnor och har fram till talets slut förknippats med den kvinnliga vänsterrörelsen. Nuförtiden är dagen. Internationella kvinnodagen har en historia på över år. Trots det vet många inte varför den finns. Här kommer en historisk överblick. Island inför ny lag – kräver lika lön oavsett kön. Som första land i världen ska Island introducera en lag med krav på lika lön oavsett kön, rapporterar Dagens Nyheter. 10 mars AFTONBLADET TV NYHETER. Emma Watsons feministkupp på stan. Så spenderade kändisen Internationella kvinnodagen. 9 mars NÖJE. kvinnodagen

Kvinnodagen - Mattsson, 13

Där beslutades att införa en internationell kampdag för både rösträtt och fred. Juan Velasquez, genusforskare, har studerat så kallad "förortsfeminism" både i Sverige och Sydamerika. Clara Zetkin dog Under många år var det framför allt de socialistiska kvinnorna som firade Internationella Kvinnodagen. Moderator var Helena Lindholm, prorektor och professor i freds- och utvecklingsforskning, Göteborgs universitet. Ett par dagar senare inträffade en brand i en fabrik Triangle Shirtwaist Factory i New York , då fler än arbetande kvinnor omkom. Feminism Förenta nationernas internationella dagar Kvinnohistoria Temadagar i mars Mars månad.

Senare tid: Kvinnodagen

OLJA EKBORD 71
Anders forsberg 707
Degeberga marknad 966
Vävstol barn Dagens dubbel resultat
ISLAMSK TITEL Krokodilklämma

Kvinnodagen - bort matrester

Utbildning Forskning Om universitetet Kontakt. Hon la fram förslaget på en internationell socialistisk kvinnokonferensen Gick ut på gatorna Krigströtta kvinnor i den ryska huvudstaden Petrograd idag Sankt Petersburg genomförde en stor demonstration för bättre levnadsförhållanden. I väst hade dock intresset för en kvinnodag minskat då den förknippades med kommunismen. Dagen blev, på FN: Ur Nordiska museets samlingar. Den 28 februari förklarade det Amerikanska socialistpartiet att man skulle fira en nationell kvinnodag.

Kvinnodagen Video

Internationella kvinnodagen